
Affärsanalytiker
Affärsanalytikern förstår vilken affärsnytta som investeringarna i nya system ska bidra med och kan hjälpa till att ta fram business case och räkna på return on investment.
Det är inte alltid vi kallas affärsanalytiker ute hos kund, ibland kallas vi produktägare, verksamhetsarkitekt, business analyst, kravinsamlare eller förstudieledare. Det viktiga, enligt oss på Digital Horizon, är inte vad vi kallas utan att det affärsmässiga perspektivet är representerat i nya IT-investeringar. Affärsanalytiker behövs både i projektteam och i linjen, på strategisk nivå eller operativ.
Det är affärsanalytikerns uppgift att samla in, förstå, beskriva och kommunicera de behov och krav som finns för nya system. Affärsanalytiker från Digital Horizon kan med hjälp av olika modelleringstekniker måla upp bilder som beskriver komplexa problem på ett pedagogiskt sätt. Vi har både en förståelse för teknisk och verksamhetsmässig komplexitet och agerar språkrör mellan intressenter från verksamhet, teknik och ledning. Vi planerar och faciliterar workshops mellan intressenter och eftersträvar samsyn och gemensam förståelse för vad som ska göras, hur, och varför.
Som affärsanalytiker är det viktigt att bygga relationer och samverka tätt med andra, men det utesluter inte ett strukturerat tillvägagångssätt. Vi är certifierade i kravhantering; CPRE (Certified Professional in Requirements Engineering) och enterprise architecture; TOGAF (The Open Group Architecture Framework).
Vi på Digital Horizon tror på ett agilt tillvägagångssätt. Vi tror på snabb feedback. Det är dumt att lägga enorma resurser på nya system som kanske inte ens behövs. Hur kan vi på snabbaste möjligaste sätt få reda på ifall en idé är värd att investera i? Vi på Digital Horizon arbetar gärna hypotes-drivet, vilket innebär att vi på enklaste sätt vill validera/eller falsifiera vår målbild. Steg 1 är såklart att fråga beställaren vad den vill uppnå och varför? Kanske är vår slutanvändare inte alls intresserad av vår lösning? Kanske går det att uppnå samma målbild, fast på ett enklare sätt? En hypotes kan också valideras eller falsifieras genom att bygga prototyper, involvera slutanvändare eller ta fram så kallade MTPs (Minimum Testable Products). En Minimum Testable Product är det minsta man kan ta fram för att kunna påbörja testning, ett effektivt sätt att säkerställa att man lägger resurser på rätt sak.
Vill du veta mer?
Kontakta karl-magnus.blad@digitalhorizon.se eller patrik.broman@digitalhorizon.se
Kolla gärna in våra referenser, t.ex:
Vill du söka jobb som affärsanalytiker? Se vår anställningsannons: affärsanalytiker